حباب های نانویی کشاورزان را از خشکسالی نجات می دهد
ابزار اپل: فناوری نانوحباب که حال در مزارع نیوزیلند و استرالیا مورد آزمایش قرار گرفته، راهکاری نوآورانه برای آبیاری بهینه، افزایش رشد گیاه و کاهش مصرف آب ارایه داده است.
به گزارش گروه علمی ایرنا از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، در صورتیکه کشاورزان با تغییرات اقلیمی و خشکسالی های پی در پی دست وپنجه نرم می کنند، این فناوری توانسته نقطه امیدی برای آینده ای پایدار در کشاورزی باشد.
بیشتر کشاورزان منطقه «تاراناکی» در نیوزیلند، تابستان گذشته را با نگرانی از خشکسالی شدید سپری کردند، «لئون پاور» (Leon Power) مدیرعامل و بنیان گذار شرکت نانوبابل اگریتک (Nanobubble Agritech)، این شرایط سخت را فرصتی طلایی برای اثبات اثربخشی فناوری نوین خود دید.
این شرکت با استفاده از آب حاوی نانوحباب به کشاورزان کمک می نماید تا گیاهانشان را با مصرف آب کمتر، بهتر و مقاوم تر پرورش دهند. بگفته پاور، هدف اصلی این فناوری، ارائه روشی نوین برای آبیاری است که هم در مصرف آب صرفه جویی شود و هم سلامت خاک و مقاومت گیاهان در مقابل تنش های محیطی افزایش یابد.
پاور که قبل تر بازیکن حرفه ای راگبی بوده و مدرک علوم کشاورزی خودرا از دانشگاه «مسی» (Massey University) گرفته، بعد از مشاهده استفاده از نانوحباب در مزارع هیدروپونیک توت فرنگی و گوجه فرنگی در آمریکا و اروپا، تصمیم گرفت این فناوری را در نیوزیلند توسعه دهد. وی ضمن اشاره به اینکه بالاتر از ۲۳ درصد از مزارع لبنی این کشور از سامانه های آبیاری استفاده می نمایند، بر لزوم بروزرسانی این سیستم ها تاکید کرد.
نانوحباب ها با حباب های معمولی متفاوت اند؛ آنها برخلاف دیگر انواع حباب، در آب معلق باقی می مانند و قادرند تا سه یا چهار برابر بیش از حد معمول، اکسیژن را در خود نگه دارند. پاور می گوید: «این خاصیت سبب می شود اکسیژن بطور مستقیم در ناحیه ریشه گیاه نفوذ کرده، ساختار خاک را بهبود دهد و ریشه هایی قوی تر و مقاوم تر پدید آورد.»
آزمایش های انجام شده با همکاری دانشگاه «مسی» نشان داده اند که استفاده از سیستم نانوحبابی نانوبابل اگریتک می تواند رشد گیاه را در دوره آبیاری تا ۳۰ درصد افزایش داده و در عین حال مصرف آب را بین ۱۵ تا ۲۰ درصد کم کند.
این فناوری هم اکنون در ۱۱ سایت مختلف در مناطق «کانتربری» و «اوتاگو» که آبیاری گسترده ای دارند، درحال آزمایش است. از خاصیت های برجسته این سیستم، امکان نصب آن بر روی تجهیزات آبیاری موجود است؛ با این تفاوت که بجای پاشش مستقیم روی گیاه، آب حاوی نانوحباب بوسیله «دریپلاین ها»، شیلنگ های نازک متصل به بازوهای آبیاری، بطور مستقیم وارد خاک می شود. این تکنیک از اتلاف آب بوسیله تبخیر، خصوصاً در مناطقی با وزش شدید باد مانند کانتربری، جلوگیری می کند.
در استان تاراناکی نیز این فناوری طی دو فصل اخیر در مزرعه «مارک شرایدر» در منطقه ساحلی «پاتئا»، که خاک شنی و تابستان های خشک دارد، در قالب پروژه ای آزمایشی با حمایت وزارت صنایع اولیه نیوزیلند (MPI) مورد استفاده قرار گرفته است.
شرایدر می گوید: در مزرعه آزمایشی، رشد چمن بمراتب بهتر از بخشهایی بود که به روش سنتی آبیاری می شد. می توان با آب کمتر همان مقدار محصول تولید کرد، یا با همان مقدار آب، محصول بیشتری برداشت کرد.
او تاکید می کند که با تغییرات اقلیمی، کشاورزان باید خودرا برای دوره های خشک و مرطوب شدیدتر آماده کنند و راندمان در مصرف آب حال بالاتر از همیشه اهمیت یافته است.
پاور نیز با تاکید بر این نکته که آبیاری هوشمند، آینده کشاورزی پایدار است»، می گوید: «همزمان با افزایش سامانه های آبیاری در مزارع، باید بدنبال راهکارهایی باشیم که منابع آبی را بصورت کارآمدتر و هوشمندانه تر استفاده نماییم.
منبع: iostools.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب