با Sailfish OS جایگزین جدید هواوی برای اندروید آشنا شوید

با Sailfish OS جایگزین جدید هواوی برای اندروید آشنا شوید به گزارش ابزار اپل جدیدترین گزینه هواوی برای جایگزینی اندروید، Aurora OS، نسخه روسی Sailfish OS است؛ اما، تاریخچه این سیستم عامل چیست و چه خصوصیت هایی دارد؟


زومیت نوشت: با وجود اینكه برپایه گزارش ها، هواوی با همكاری سایز گوشی سازهای چینی در حال كار روی سیستم عامل اختصاصی خود با نام HongMeng OS است، این احتمال وجود دارد كه شركت چینی جایگزین دیگری را برای اندروید در نظر بگیرد. برپایه گزارش ها، این جایگزین، Aurora OS نام دارد و سیستم عاملی روسی است كه بر پایه ی Sailfish OS توسعه داده شده است. شنیده ها حاكی از این است كه گو پینگ، مدیرعامل دوره ای هواوی در گفتگو با كنستانتین نوسكوف، وزیر توسعه ی دیجیتال، ارتباطات و رسانه های جمعی روسیه، از احتمال استفاده ی این شركت از Sailfish OS روی دستگاه های هواوی سخن گفته است. برپایه اطلاعاتی كه از این نشست انتشار یافته است، هواوی الان در حال آزمایش Aurora OS، نسخه ی روسی Sailfish OS، روی دستگاه های خود است. برپایه گزارش مذكور، پینگ از احتمال انتقال بخشی از روند تولید تراشه و دستگاه های هواوی به روسیه هم سخن گفته است. با این حال، اپراتور Rostelcom كه حاصل همكاری هواوی و دولت روسیه است، ضمن ابراز تمایل به همكاری با توسعه دهندگان شركت های ارتباطات سیار، از اظهارنظر در مورد اخبار فوق خودداری كرده است. این احتمال وجود دارد كه گریگوری برزكین، یكی از سرمایه گذاران Rostelcom و صاحب پروژه ی Aurora OS در كوشش برای جلب نظر هواوی جهت استفاده از سیستم عامل مورد اشاره باشد. استفاده از سیستم عامل Aurora كه مبتنی بر سیستم عامل لینوكسی Sailfish است می تواند برای هواوی فواید بسیاری داشته باشد. در ادامه به چیستی Sailfish OS، تاریخچه و خصوصیت های آن می پردازیم.

Sailfish OS چیست؟ سیستم عامل سیل فیش اصالتا فنلاندی است و ریشه در شاهكار شركت نوكیا، Meego دارد. نوكیا سیستم عامل لینوكسی میگو را در نوكیا N9 به كار برد و بعد از آن با تغییر مدیریت و سیاست های شركت به كلی آنرا كنار گذاشت و تیم توسعه ی آنرا بركنار كرد. از دلایلی كه در آن زمان برای این اقدام عنوان می شد، روی كار آمدن مدیران اسبق مایكروسافت و خصومت همیشگی ویندوز و لینوكس بود.
در هرحال، شركت فنلاندی دیگری به نام Jolla، با تلفظ محلی یولا، مبادرت به سرمایه گذاری در توسعه ی میگو كرد و مهندسان بركنار شده ی نوكیا را به خدمت گرفت تا از ظرفیت های بی انتهای این سیستم عامل مبتنی بر لینوكس استفاده نماید و با تركیب آن با پروژه ی لینوكسی Mer، سیستم عامل متن باز سیل فیش را خلق كنند. مفهوم یولا در زبان فنلاندی «قایق نجات» است و این شركت به واقع توانست میگو را از مرگ حتمی نظیر آن چه كه بر سیستم عامل سیمبین آمد نجات دهد. یولا كه از سال ۲۰۱۱ آغاز به كار كرد و الان در كشورهای فنلاند، سوئد و ژاپن واحدهای تحقیقات و توسعه دارد. Meego چیست؟ نوكیا در سال ۲۰۰۵ سیستم عاملی لینوكسی را به نام OS2005 توسعه داد كه در تبلت نوكیا ۷۷۰ مورد استفاده قرار گرفت. این سیستم عامل در سال ۲۰۰۹، به (Maemo (version 5 تغییر نام داد و در نوكیا N900 استفاده شد. اتحاد مقطعی نوكیا و اینتل و تلفیق میمو و Moblin (یك پروژه ی لینوكسی دیگر) سیستم عامل میگو را در سال ۲۰۱۰ به وجود آورد. همان سال نوكیا اعلام نمود كه نوكیا N8 آخرین گوشی پرچمداری خواهد بود كه با سیستم عامل سیمبین معرفی می شود و گوشیهای آتی سری N بر پایه ی میگو خواهند بود؛ اما در سال ۲۰۱۱ به طرز غیرمنتظره ای پروژه ی میگو به رغم داشتن ظرفیت های فراوان منحل شد تا با توافق اینتل، نوكیا ۹ تنها دستگاهی باشد كه با سیستم عامل میگو روانه ی بازار شد. توسعه دهندگان میگو توسط یولا جذب شدند تا با تركیب دو پروژه ی لینوكسی Mer و Meego سیستم عامل جدیدی را طراحی كنند؛ مهندسین سابق نوكیا كه در آن زمان با دریافت ۲۵هزار یورو از كار بركنار شدند، امكان استفاده از پتنت های مربوط به میگو را در سیل فیش نداشتند و نمی توانستند همان رابط كاربری موسوم به Harmattan را در سیل فیش پیاده سازی كنند. با این حال، با الهام گرفتن رابط از كاربری مبتنی بر ژست حركتی نوكیا، رابط كاربری جدیدی را با استفاده از Qt، QML، HTML5 و ++C برای جولا طراحی كردند.
سیل فیش تنها در سه دستگاه نه چندان معروف Jala Accione، Jala Accione P و تبلت INOI T8 به صورت پیش فرض نصب شد؛ اما امكان نصب آن به صورت رسمی روی سونی اكسپریا X، اكسپریا XA2، اكسپریا XA2 پلاس، XA2 اولترا و Gemini PDA و به صورت غیررسمی روی خیلی از دستگاه ها فراهم گردید. این سیستم عامل هم اكنون به نسخه ی سوم رسیده و از بلوغ كافی برخوردار می باشد و در عین استقلال از اندروید، از اغلب قابلیت های آن مانند Data Encription و OTG و حتی نصب اپلیكیشن های APK پشتیبانی می كند و در عین حال از امنیت بالایی هم برخوردار می باشد. Aurora OS با Sailfish OS چه ارتباطی دارد؟ Aurora یك كپی یا به عبارت دقیق تر یك fork از سیل فیش است. اپراتور روسی Rostelecom از چهار ماه پیش با شروع كار روی این سیستم عامل نام روسی Aurora را به آن داد تا تمام سیستم های اداری و دولتی روسیه را تا سال ۲۰۲۱ به آن مجهز كند. شاید بهتر باشد ٰبرای درك بهتر ارتباط این دو سیستم عامل می توانیم نگاهی به ارتباط اندروید و گوگل داشته باشیم.
در اندروید، AOSP (مخفف پروژه ی متن باز اندروید) به توسعه دهندگان اجازه می دهد تا هركدام نسخه یا فورك خویش را از آن داشته باشند. گوگل همین كار را كرده و مجموعه ی اپلیكیشن های خود شامل جیمیل، گوگل Docs، مپس، درایو، كلندر، گوگل پلی، موزیك و گوگل پلی موزیك و... را به آن افزوده است. هیچ یك از این اپلیكیشن ها بخشی از AOSP محسوب نمی شوند؛ بلكه در حقیقت شخصی سازی گوگل از اندروید به شمار می آیند. توسعه دهنده ی دیگری، مثلا هواوی، می تواند از AOSP بهره برده و مجموعه خصوصیت ها و اپلیكیشن های خویش را به آن اضافه كند. درواقع، شركت هایی مثل هواوی و شیائومی در چین نسخه ای از اندروید را عرضه می دهند كه فاقد هرگونه اپلیكیشن گوگل هستند و جایگزین های چینی در آنها به صورت پیش فرض نصب هستند. در مورد Aurora، همان گونه كه گفته شد با یك فورك از سیستم عامل فنلاندی سیل فیش روبه رو هستیم. از آن جایی كه فنلاند و روسیه دو كشور مجزا با مجموعه نیازهای مختلف در سیستم عامل موبایل هستند، برخی خصوصیت ها بین سیل فیش و Aurora بدون تغییر مانده و برخی موارد دست خوش تغییر شده اند. چنان چه روسیه از متن باز بودن سیل فیش بهره نمی برد و نسخه ی خویش را عرضه نمی داد مجبور بود برپایه قوانین به شركت فنلاندی احترام گذاشته و سیل فیش را با همان نام و همان اپلیكیشن های پیش فرض به صورت دست نخورده مورد استفاده قرار دهد. در عوض، نسخه های فورك شده این اجازه را به توسعه دهندگان می دهند كه سیستم عامل را به سلیقه و تناسب نیاز خود شخصی سازی كنند. بنابراین، Aurora OS همان سیستم عامل مبتنی بر لینوكس سیل فیش است كه از تمامی قابلیت های آن پشتیبانی می كند و در عین استقلال از اندروید به علت هسته ی مشترك با اندروید (یعنی لینوكس) از تمامی قابلیت های آن همچون اپلیكیشن ها پشتیبانی می كند. هواوی كه تحت فشارهای دولت آمریكا و قطع روابط با گوگل به شدت به دنبال انتخاب سیستم عامل جایگزین برای گوشیهای آینده ی خود است. علاوه بر توسعه ی سیستم عامل مبتنی بر اندروید HongMeng مذاكره برای به كارگیری Aurora OS را هم آغار كرده است. هواوی هم اكنون اپ استور اختصاصی خود با نام AppGallery را هم دارد. با این حال، گزارش ها از مذاكره ی هواوی با Aptoid برای جایگزینی پلی استور خبر می دهند. از جانب دیگر باتوجه به اینكه Aurora توسط دولت روسیه توسعه داده شده است برخی تحلیل گران نگرانی های امنیتی را در مورد آن مطرح كرده اند و اتحاد چین و روسیه را چندان به نفع كاربران و داده های آنها نمی دانند؛ هرچند كه سیل فیش به خودی خود كاملا ایمن بوده و از هیچ داده ای بدون اجازه ی كاربر استفاده نمی نماید. باید دید درنهایت كدام سیستم عامل از لحاظ امنیت و اجرا توجه مقامات هواوی را به خود جلب خواهد نمود و بعنوان سیستم عامل جایگزین در گوشیهای این شركت استفاده خواهد شد. 2121

1398/04/08
13:43:10
5.0 / 5
4755
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
ابزار اپل - iosTools.ir
iostools.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ابزار اپل محفوظ است

ابزار اپل

معرفی و فروش نرم افزارهای IOS