دردسرهای تورمی پشتیبانی از بورس
این روزها كه بازار سرمایه درگیر افت و اصلاح های شدیدی است و دولت برای تقویت و پشتیبانی از آن دست به اقداماتی چون تزریق منابع صندوق توسعه ملی به بورس و اجازه سرمایه گذاری بانك ها در بازار سهام زده است، كارشناسان اقتصادی نسبت به تورم زا بودن این تصمیمات اخطار می دهند و معتقدند مشكلات پولی برای اقتصاد كشور به همراه دارد.
به گزارش ابزار اپل به نقل از ایسنا، بعد از صعودهای متداول و بی سابقه شاخص بورس، این روزها شاخص بازار سرمایه با افت و اصلاح های زیادی دست وپنجه نرم می کند که دولت، مجلس، شورایعالی بورس هر یک به نوبه خود تلاش می کنند این بازار را به ثبات برسانند و دوام رشدهای آنرا تضمین کنند.
تزریق منابع صندوق توسعه ملی به بورس، ورود بانک ها برای سرمایه گذاری در بازار سرمایه، اجازه به سهامداران حقوقی برای انتشار اوراق تبعی و سهام خزانه در جهت بیمه سهام همچون تصمیمات و اقدامات مهمی است که تابحال برای تقویت بازار سرمایه گرفته شده است.
در این بین، کارشناسان اقتصادی و بازار سرمایه بازارگردان ها، اوراق تبعی و سهام خزانه را همچون سیاست های حمایتی مورد قبول در دنیا از بازار سرمایه می دانند و معتقدند که این عوامل می توانند به کاهش ریسک در بورس کمک کنند.
تزریق منابع صندوق توسعه ملی به بورس تورم زاست
اما از آنجائیکه بانک مرکزی و نظام بانکی باید مبلغ برداشت شده از صندوق توسعه ملی برای پشتیبانی از بورس را تبدیل به ریال کند که این فرآیند پایه پولی بانک مرکزی را زیاد می کند و نتیجه آن چیزی تورم نخواهد بود، باعث شد تا تحلیل گران اقتصادی نسبت به تبعات تورم زا تزریق منابع صندوق توسعه ملی به بورس اخطار بدهند.
در این راستا، میثم هاشم خانی - یک اقتصاددان - می گوید برداشت از صندوق توسعه ملی یا اختصاص هر پولی از بیت المال برای پشتیبانی از بورس نه تنها نمی تواند به رشد مستمر بورس منجر شود بلکه، دور از انصاف است.
به قول وی، تزریق منابع صندوق توسعه ملی به بورس بر رشد بازار دارای تأثیر کوتاه مدت است و بعد از تخصیص منابع این صندوق به بورس، افرادی تعیین می شوند تا سهام یکسری از شرکت ها را خریداری کنند و اینکه چه زمانی این سهام ها را بخرند یا بفروشند، منجر می شود تا رانت اطلاعاتی شکل بگیرد که از این نظر هم اقدام مثبتی نیست و فساد و رانت بوجود می آورد.
فعالیت بانک ها در بورس تورم زاست
حیدر مستخدمین حسینی - یک کارشناس اقتصادی دیگر - هم اعتقاد دارد که ماهیت صندوق توسعه ملی با هدف پشتیبانی از بازار سرمایه مغایرت دارد، چونکه منابع این صندوق برای چنین موردی درنظر گرفته نشده است. همچنین، زمانی که از صندوق توسعه ملی چنیی مبلغی خارج می شود، طبیعتا بانک مرکزی باید آن مبلغ را تبدیل به ریال کند و این فرآیند تبدیل به ریال پایه پولی بانک مرکزی را زیاد می کند که در نهایت باعث تورم می شود.
ورود بانک ها به بورس هم یکی دیگر از دردسرهای پشتیبانی از بازار سرمایه است که به دنبال آن، تورم افزایش پیدا می کند؛ بگونه ای که کامران ندری - یک تحلیلگر اقتصادی - این اقدام را از آنجائیکه باعث به خلق نقدینگی می شود برای بازار سرمایه مثبت می داند، اما از سوی دیگر چون عمده خرید و فروش بانک ها در این بازار با خلق پول صورت می گیرد، مشکلات پولی چون تورم برای اقتصاد بوجود می آورد.
با این حساب، باید دید تقویت بورس و پشتیبانی از رشدهای آن به نفع چه کسانی است و به چه قیمتی صورت می گیرد، چونکه مردم بعنوان سهامداران این بازار با افزایش تورم متضرر می شوند و اینگونه حمایت ها دردی از ضررهای بورسی آنها دوا نمی کند، بلکه تنها این ضررها را از بخش مالی اقتصاد به بخش پولی آن منتقل می کند که مجدد مردم ضرر می کنند.
منبع: ابزار اپل
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب