اخطار درباره ی دور زدن safe search !

اخطار درباره ی دور زدن safe search ! ابزار اپل اخطار درباره‌ی دور زدن safe search !


به گزارش ابزار اپل به نقل از ایسنا، ماجرا از آن جا آغاز شد که گفته شد همه‌ی کاربران ایرانی به صورت خودکار در حالتی از استفاده از موتورهای جست وجوی گوگل و بینگ قرار گرفتند که تنظیمات "safe search" بر روی آن فعال گردیده است. این در حالی ست که "safe search" برای نمایش داده نشدن محتوای خشونت آمیز و بزرگسال برای کودکان زیر ۱۳ سال طراحی شده است.
هر چند که در ایام آغازین، بیشتر از توضیح مسؤلان مربوط، اظهارنظرهای مختلف و البته واکنش های مختلف کاربران را شاهد بودیم و در ادامه هم تعدادی چاره برای دور زدن "safe search" منتشر گردید اما چند روز پیش بود که عیسی زارع پور، وزیر ارتباطات، دراین زمینه اظهار داشت: امکانی را فعال کرده ایم که صرفاً دسترسی به محتواهای مستهجن، غیراخلاقی و بسیار خشن توسط خود موتورهای جست وجو محدود شود تا نگرانی خانواده ها برطرف شود. نه قفل کودکی است و نه جست وجوی دیگری مورد خدشه واقع شده است. بسیاری از کشورها این کار را کرده اند.
البته که بعضی از خانواده های هم سال هاست که با قوت گرفتن فعالیت کودکان و نوجوانان در فضای مجازی نسبت به این مساله دغدغه دارند و شاید حتی این اقدام دغدغه‌ی آنان را در زمینه نگرانی حضور فرزندشان در فضای مجازی رفع کند.
اما از طرفی، برخی کارشناسان هم معتقدند، ایجاد چنین شرایطی، به واسطه ضرورت دسترسی کاربران بالای ۱۳ سال، بخصوص کسب وکارها به محتوایی که "safe search" آنرا محدود می کند، سبب می شود تا افراد گرایش بیشتری به استفاده از ابزارهایی همچون وی پی ان داشته باشند.
این درحالی است که گزارش کسپرسکی نشان میدهد ایران، رتبه اول نرخ آلودگی به بدافزار در جهان در سال ۲۰۲۱ را داشته است. متخصصان امنیت سایبری این مساله را ناشی از استفاده از نرم افزارهای ناامن یا به عبارتی بدافزارها که بخشی از آنها را همین وی پی ان ها تشکیل می دهد، دانسته اند.


در چنین شرایطی، به سراغ بررسی ابعاد فرهنگی مبحث رخ داده رفته ایم؛ آیا این اتفاق اثرات فرهنگی هم برای جامعه خواهد داشت؟ یا اینکه واکنش اهالی فرهنگ و هنر باید به این اتفاق چگونه باشد؟
میلاد افشاری، متخصص شبکه و هم بنیان گذار گروه گردانندگان شبکه ایران “IRNOG”، در آغاز با پرداختن به ابعاد فنی این ماجرا می گوید: آن چه در رسانه های مختلف هم به آن بسیار پرداخته شده، به نحوه‌ی پیاده سازی این اتفاق، که پیچیده هم نیست، برمی گردد. در واقع، مشاهده الزامی "safe search" در موتورهای جست و جو با هایجک ترافیک دی ان اس (DNS) کاربران ایرانی اتفاق می افتد؛ یعنی وقتی آی پی دامنه Google.com از سرور دی ان اس پرسیده می شود، به جای اینکه درخواست کاربر به سمت سرور مورد نظر کاربر برود، در راه هایجک می شود و از سمت دی ان اس سرورهای ایرانی جوابی را برمی گرداند و این جواب، یک آی پی خاص از سرورهای گوگل است که خصوصیت "safe search" روی آن سرویس بالا آمده است. یعنی هر کاربری، در هر جای دنیا google.com را با آن آی پی خاص ببینید، "safe search" به صورت قفل شده برای او فعال است. برای کاربران ایرانی هم حالا همین اتفاق افتاده است. هر کسی که از هر اپراتوری سرویس می گیرد، وقتی برای گرفتن آدرس دامنه google.com درخواستی ارسال می کند، آن آی پی خاص از جانب سرورهای داخلی جواب داده می شود.
او می افزاید: نباید فراموش کرد، همیشه وقتی محدودیتی ایجاد می شود، تکنولوژی از آن جلوتر است. هم اکنون نیز، یک سری راهکار ها برای دور زدن این ماجرا، بین کاربران ردوبدل می شود. اما این راهکار ها از شدت بد بودن اتفاق کم نمی نماید. چون مگر چند درصد از عموم کاربران اینترنت سواد این را دارند که به سراغ این راهکار ها بروند؟
افشاری معتقد می باشد، خیلی نباید به این پرداخت که چطور "safe search" را دور بزنیم و توضیح می دهد: اصل مبحث باید حل شود. ما نمی توانیم به اغلب پدران و مادران مان این راهکار ها را آموزش دهیم و این ها پیچیدگی ایجاد و کار را در آینده سخت می کند.
این کارشناس در عین حال بیان می کند: موتور جست وجو، یکی از ساده ترین سرویس هاست که حالا به این شکل برای ما محدود شده و این خیلی ناراحت کننده است. متاسفانه یک سری کاربران هم اکنون از سر ناآگاهی می گویند که "safe search" بهتر است و گمان می کنند محتوای غیر مجاز دیگر در خروجی جست وجوها نمی آید. اما مبحث این است، محتوای غیر مجاز موجود در این محدودیت که فقط محتوای غیراخلاقی و پورن نیست، هم اکنون، کسب وکارهای حوزه‌ی پزشکی و داروسازی به شدت به مشکل برخورده اند، چون جست وجوهایی که انجام می دهند، محتویاتی دارد که از نظر گوگل برای افراد زیر ۱۳ سال مناسب نمی باشد اما آنها در کار تجاری شان به خروجی این پالایش ها نیاز دارند. استنباط یک عده این است که مسئله‌ی خاصی نیست و "safe search" امنیت به وجود می آورد و این بهتر است. اما این اتفاق، تاثیرات زیادی دارد؛ تاثیرات پنهانی که هنوز مشخص نیست و بیشتر این تاثیرات هم فرهنگی ست.
افشاری با بیان توضیح بیشتر اظهار می کند: کاربری که تا کنون به هیچ عنوان از وی پی ان استفاده نمی کرد، حالا برای یک جست وجوی ساده هم به مشکل برمی خورد و ناگزیر است از وی پی ان استفاده نماید.
این پژوهشگر اینترنت می افزاید: "safe search" برای کودکان زیر ۱۳ سال است؛ نه به این معنا که گوگل به کلی امن می شود. حق کاربران بالای ۱۳ سال این است که خروجی مورد نظرشان را از گوگل دریافت نمایند. با این وجود، درصد زیادی از کاربران هنوز نمی دانند چه اتفاقی افتاده است.
افشاری همینطور از موتور جست وجو بعنوان یک سرویس کاملا حیاتی یاد می کند و می گوید: اصلی با عنوان «اصل بی طرفی شبکه» وجود دارد و بیشتر از ۱۰ سال است که طرفداران حوزه‌ی اینرنت آزاد به آن پایبند هستند. این اصل بیان گر آن است که اپراتور، سرویس دهنده و هر شرکتی که سهمی در انتقال ترافیک کاربران در شبکه‌ی اینترنت دارد، باید تمام داده های شبکه‌ی اینترنت را به یک چشم نگاه کند و تفاوقی بین آنها قائل نشود. "safe search"، مصداق بارز زیر پا گذاشتن همین اصل بی طرفی شبکه‌ی اینترنت است که ما در ایران از قبل هم سابقه‌ی آنرا داریم؛ یک مثال آن همین تفکیک ترافیک داخل از خارج است.
او افزون بر این، از به راه افتادن کارزاری در خصوص این که من کودک نیستم یاد و بیان می کند: افرادی که این کارزار را امضا کردند، معتقدند این تنظیمات باید به حالت قبل برگردد و هر کسی بتواند بدون محدودیت از موتور جست وجو استفاده نماید و هر کسی خواست خودش قابلیت "safe search" را فعال کند. بنظر می رسد که دیگر بعد فنی مبحث کمرنگ شده و حالا مبحث این است که چطور میتوان این مساله را حل کرد. چون نکته‌ی دیگری هم مهم می باشد، آن هم اینکه افراد بیشتری از وی پی ان استفاده نکنند، چون این کار، امنیت کاربران اینترنت را به شدت تحت تأثیر قرار می دهد. خیلی از این سرویسهای وی پی ان رایگان، آلوده هستند و بات نت هایی را روی گوشی کاربران نصب می کنند. "safe search" سبب می شود ضریب این اتفاق بیشتر شود، چون دیگر برای یک سرچ ساده در گوگل هم به وی پی ان نیاز است.
این کارشناس اینترنت در ادامه به ضرورت مطالبه گری فرهنگی دراین زمینه می پردازد و می گوید: نظر شخصی من این است که طبیعتا بسیاری از کاربران اصلا متوجه نیستند که با فراگیری "safe search" دقیقاً چه اتفاقی می افتد. یک عده فکر می کنند این، اتفاق خوبی ست چون امنیت به ارمغان می آورد و فرضا از لحاظ فرهنگی، مطالب پالایش شده ای را در اختیار قرار می دهد. درحالی که تاثیرات منفی "safe search" امکان دارد فراتر از حالا برود. افراد، چه در حوزه‌ی فیلم سازی، چه در بحث کتاب و غیره امکان دارد مدام با گوگل سروکار داشته باشند، "safe search" همه‌ی این ها را تحت تأثیر قرار داده است. اگر اهالی فرهنگ، رسانه و هنر هم به مطالبه گری درباره‌ی این مورد بپردازند، می تواند مفید باشد، چونکه بر کار آنها هم تأثیر می گذارد.


ایسنا پیش از این در گفت وگوهایی با اهالی حوزه‌ی ادبیات به بررسی اجرایی شدن طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی پرداخته بود.




منبع:

1401/05/10
23:32:49
5.0 / 5
445
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۱
ابزار اپل - iosTools.ir
iostools.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ابزار اپل محفوظ است

ابزار اپل

معرفی و فروش نرم افزارهای IOS