تزاحم دریافت عوارض از بازی‏های خارجی با مقررات حقوق رقابت

تزاحم دریافت عوارض از بازی‏های خارجی با مقررات حقوق رقابت ابزار اپل: تجارت الكترونیكی كه امروزه جای خویش را در اقتصاد ایران باز كرده، نه تنها دیگر نادیده گرفته نمی‏ شود بلكه آماج سیاست‏ گذاری و قانون‏ گذاری هم قرار می گیرد.




محسن صادقی*- به گزارش ابزار اپل به نقل از خبر آنلاین، بعنوان مثال لایحه بودجه سال 1397 كه هم اكنون در مجلس شورای اسلامی در حال بررسی است، حاوی مقرره‏ای در خصوص وضع و دریافت 10 درصد عوارض از فروش بازی‏های برخط خارجی و بازی‏های رایانه‏ای خارجی است. [1]
بازی‏های موبایل داخلی و خارجی اصولاً از طرقی نظیر اپ ‏استورهای شناخته شده داخلی یا اپ ‏استورهای خارجی و بازارهای غیررسمی داخلی و خارجی اعم از سایت‏ها و كانال‏های پیام رسان‏ها همچون تلگرام و غیره عرضه و توزیع می‏ شوند. از یك سو، اپ ‏استورهای خارجی و بازارهای غیررسمی به موازات اپ ‏استورهای داخلی در دسترس بوده و حجم بیشتری از عرضه و فروش بازی‏های خارجی را به خود اختصاص داده ‏اند. از جانب دیگر، دولت عملاً در جایی می تواند نسبت به دریافت عوارض اقدام كرده و نتیجه مطلوب را تحصیل كند كه نظارتی هم بر بازار مورد نظر داشته باشد.
جالب آنكه این مورد هنگام تصویب مصوبه سیاست‏های حاكم بر برنامه ملی بازی‏های رایانه‏ ای مورخ 25/9/1394 و برنامه ملی بازی‏های رایانه‏ ای مصوب 27/10/1394، مورد توجه شورای عالی فضای مجازی قرار داشته است. مطابق با بند 3 ماده 1 مصوبه‏ی نخست، «توسعه فضای كسب و كار در صنعت بازی‏های رایانه‏ ای» همچون سیاست های حاكم بر برنامه ملّی بازی‏های رایانه‏ ای است. در جدول ذیل ماده 2 این قانون، در جهت اجرای این سیاست، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می‏تواند اقدام به «پیشنهاد طرح تعرفه‏گذاری و دریافت عوارض از بازی‏های خارجی و ارائه تسهیلات مالیاتی به محصولات داخلی» نماید.
اما وظیفه دیگری كه در این راستا به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی محوّل گردیده «نظارت ساختار یافته و مستمر بر مبادی تولید و توزیع بازی‏های كامپیوتر ‏ای همچون سایت‏های توزیع دیجیتال، كارخانجات تكثیر حامل ‏های دیجیتال، شركت‏های توزیع‏ كننده عمده و بازی‏ سراها»ست. بنابراین دریافت عوارض مستلزم نظارت بر بازار است و این نظارت در مورد فروشگاه‏های داخلیِ عرضه بازی‏ها امكانپذیر است اما ماركت‏های خارجی و غیررسمی كه تحت نظارتی از این نوع نیستند، نه ‏تنها عوارض بلكه مالیات مقرر و مالیات بر ارزش افزوده هم پرداخت نخواهند كرد.
بنابراین با دریافت عوارض ده درصدی از فروش بازی‏های خارجی، توسعه‏ دهندگان این بازی‏ها بیشتر از قبل رو به اپ‏ استورهای خارجی و غیررسمی می‏ آورند تا بتوانند بدون محاسبه عوارض و مالیات در قیمت نهایی بازی وارد بازار ایران شوند. همین امور باعث تضعیف اپ‏ استور داخلی و رقابت غیرمنصفانه بین اپ‏ استور داخلی و خارجی در عرضه‏ بازی ‏های خارجی می‏ شود. فروش بازی‏های خارجی با استفاده از اپ‏ استور داخلی توام با دریافت عوارض و مالیات است درحالی كه اپ ‏استور خارجی و بازارهای غیررسمی مجبور نیستند این هزینه ‏ها را در قیمت نهایی این بازی‏ها محاسبه نمایند.
این در شرایطی است كه مطابق با ماده 45 از فصل نهم قانون اصلاح موادی از قانون برنامه چهارم توسعه و اجرای سیاست های كلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی «عرضه و یا تقاضای كالا یا خدمت مشابه به قیمت هایی كه حاكی از تبعیض بین دو یا چند طرف معامله» باشد، « قائل شدن شرایط تبعیض آمیز در معامله با اشخاص مختلف در وضعیت یكسان» و « عرضه كالا یا خدمت به قیمتی پائین تر از هزینه تمام شده آن به نحوی كه لطمه جدی به دیگران وارد كند یا مانع ورود اشخاص جدید به بازار شود » به نحوی كه منجر به اختلال در رقابت شود، ممنوع می باشد.
نكته حائز اهمیت اینكه مطابق با ماده 43 همان قانون: «تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی بخش های عمومی، دولتی، تعاونی و خصوصی مشمول مواد این فصل هستند. » مضافاً اینكه مفاد این قانون تفسیر و تفصیلی بر اصل 44 قانون قانون اساسی كشور است و قانون گذار می ‏بایست از هر گونه تعارض و یا تزاحم سایر قوانین با اصول قانون اساسی و مفاد قانون اخیرالذكر پیش گیری به عمل آورد.
با توجه توضیحات پیش گفته، به نظر می رسد این بخش از لایحه بودجه نه تنها متضمن حمایت نیست، بلكه به صنعت داخلی ضربه می زند. اگر هدف پشتیبانی از صنعت داخلی است، اساساً راه ‏حل های دیگری هم متصور است به نحوی كه شامل حال همه ارائه‏ دهندگان خدمات داخلی باشد. بعنوان مثال همانطور كه به باعث بند ل ماده 139 قانون مالیات‏های مستقیم «فعالیت های انتشاراتی و مطبوعاتی و قرآنی(دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دستگاههای ذی ربط، فرهنگی و هنری كه به باعث مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام می شوند، از پرداخت مالیات معاف است»، می‏توان فعالیت توسعه‏ دهندگان و اپ ‏استورهای بازی‏های داخلی را هم مشمول چنین حمایتی قرار داد یا تسهیلاتی را برای ورود توسعه‏ دهندگان بازی‏های داخلی به پارك‏های فناوری تولید كرد. همینطور راه حل دیگر می‏تواند معافیت بازی‏های داخلی از مالیات بر ارزش افزوده باشد كه سبب می‏شود توسعه ‏دهندگان این بازی‏ها دلگرم‏ تر شوند و قیمت نهایی محصول آنها در وضعیت رقابتی بهتری قرار گیرد.

دكتر محسن صادقی، دانشیار دانشكده حقوق و علوم سیاسی. عضو هیئت علمی رسمی دانشگاه تهران. متخصص حقوق تجارت الكترونیكی، حقوق مالكیت فكری و حقوق رقابت
5656

1396/11/03
13:19:42
5.0 / 5
4985
تگهای خبر: بازار , بازی , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳
ابزار اپل - iosTools.ir
iostools.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ابزار اپل محفوظ است

ابزار اپل

معرفی و فروش نرم افزارهای IOS